17.12.06

Tuli kierrätettyä

Jo pienestä pitäen lapsille opetetaan, että kierrätys on hyväksi. Kierrätys paitsi säästää luontoa, myös vähentää materiaalikustannuksia. Näin valmistaja saa enemmän rahaa. Tavallisen muovisen limupullonkin voi käyttää uudelleen jopa 25 kertaa. Lasisen vielä useammin.

Tänään opin, että limupullojen korkit on hyvä jättää pulloihin. Niistä voidaan tehdä uusia korkkeja tai ämpäreitä. Omituista on, että en ole kuullut kenenkään kierrättävän muoviämpäreitä. Luulisi, että maailma hukkuu ämpäreihin, kun niitä aina vain tehdään lisää. Eikä niitä edes mene usein rikki.

Auton renkaista taas tehdään rengaskäytön jälkeen aina kumisia mattoja, joita on autojen lattioilla. Mutta kuka vaihtaa autonsa mattoja? Mihin muuhun tarvitaan uusia mattoja kuin uusien autojen lattioille? Renkaita kuitenkin vanhentuu hyvin paljon. Jäävätkö uudet matot homehtumaan varastoon?

Lähikauppani vieressä on kierrätysasema. Siellä on hyvin huolehdittu, että esim. pahvitölkit, kartonki, aaltopahvi ja muu pahvi menisi omasta lokerostaan säiliöön. Omituisinta koko hommassa on, että kaikista luukuista pahvit menevät silti samaan säiliöön.